8 Eylül 2013 Pazar

İŞ ARAMA BULMA - ÖN YAZI HAZIRLAMA

Merhabalar

İş başvurularında dikkat çekebilmek için sadece özgeçmişlerin yeterli olduğu bir dönemi geri bırakmak üzereyiz. Mevcut personel adaylarının çokluğu, pozisyon ihtiyaçlarının aciliyetleri, mevcut İK personelinin kısa sürede pozisyonu doldurmak hedefi, adayları elemede ve sonuca gitmede ek araçları gündeme almaktadır. Bu araçların en önemlisi de Ön Yazılardır. Öz Yazılar ile firmalara adayları kolay bir eleme sürecinden geçirebilmekte, özgeçmişi üzerinde çalışılacak adayları belirleyebilmektedir. Adaylar ise Ön Yazılar ile özgeçmiş kadar olmasa da 1-2 cümleye kendini ifade etmek ile birlikte pozisyona uygunluklarını anlatabilmektedir. Bu açıdan Ön Yazılar hem işveren hem de adaylar açısından son derece önem kazanmaktadır.

Ön Yazılar, bir diğer ifade ile Kapak Yazıları sizin ile ilgili kısa ve öz bilgiler içermekle birlikte başvuru yapılan pozisyona atıfta bulunulan yazılardır. Elbette hazırladığınız özgeçmişler sizin ile ilgili tüm mesleki ve eğitim bilgileri içermekte, detaylar vermektedir. Fakat ilk aşamada bu detaylardan ziyade kısa bir Ön Yazı ile pozisyona olan niyet ve istek özet olarak gösterilebilir. Çoğu iş arama sitesi başvuru esnasında artık bu imkanı adaylara sunmaktadır. Dileyen adaylar iş başvuruları esnasında Ön Yazı alanına eklemeler yapılarak başvurularını daha etkili hale getirilebilmektedir. Yaptığım iş başvurularında edindiğim tecrübelere göre iyi bir Ön Yazının 3 bölümden oluşması yeterli ve gerekli olacaktır. İlk paragrafta, 2-3 cümle ile adayın kendisini tanıtması, ikinci paragrafta 4-5 cümle ile ilanda aranan söz konusu özelliklere atıfta bulunabilecek tecrübe ve özelliklerden (dürüst olmak kaydı ile) bahsedilmesi, son paragrafta ise 2-3 cümle ile niçin o ilana başvuru yapıldığı anlatılması şeklinde özetlenebilir.
Bu konuda sizlere bir de uygulama sunmak isterim. Aşağıdaki ilan tarafımdan başka bir ilandan kurgulanarak hazırlanmış ve örnek amacı taşımaktadır. Hazırlanılan Ön Yazı ise bu ilana yeni mezun biri olarak başvurmak isteseydim ne hazırlardım-dan yola çıkararak sunulmuştur.

ÖRNEK İŞ İLANI:


Genel Nitelikler:

İş Dünyasında artan teknoloji yatırımları ile dikkat çeken AKÇA A.Ş. firmasının Bursa fabrikasında görevlendirilmek üzere;
-Makine/Endüstri Mühendisliği bölümlerinden mezun,
-Tercihen Metal sektörü ve Proje yönetiminde deneyimli,
-Catia ve MS Project  programı kullanımını bilen,
-İyi derecede Almanca, tercihen Fransızca bilen,
-Organizasyon becerisi olan,
-Yüksek tempoda çalışabilecek,
-Askerlik görevini tamamlamış (bay adaylar için),
-Takım arkadaşları aranmaktadır.

İş Tanımı:
-Proje başlangıcında proje bütçesi ve birim maliyet belirleme konularını çalışmak,
-Müşteri talebinden yola çıkarak üretime geçişe kadarki tüm proje süreçlerini koordine etmek,

-Proje süreci ile ilgili iş dağılımını ve görevlendirmeyi yapmak,
-Sorumlu projeyi belirlenen zamanda hedeflenen maliyet ile tamamlamak,

ÖRNEK ÖN YAZI:

Merhaba AKÇA A.Ş.
Uludağ Üniversitesi Makina Mühendisliği 2008 mezunuyum ve askerlik hizmetimi 2008-2009 tarihleri arasında yedek subay olarak tamamladım.
Üniversite dönemimde, üyesi olduğum öğrenci topluluğunun organizasyonlarında 10 kişilik bir ekibi yönetmek sureti ile çeşitli organizasyonlarda görev aldım. Lise eğitimimde yabancı dil olarak Almanca öğrenimimin yanında, katıldığım Erasmus programı ile başlangıç seviye Fransızca öğrenme şansım oldu. Bitirme projesini ise 5 aylık bir periyot süresi içinde bir otomotiv ana sanayiine Catia programı ile kalıp tasarımı iyileştirme çalışması yaparak gerçekleştirdim.
Firmanızın belirlediği mükkemmellik hedefleri doğrultusunda, bir proje mühendisi olarak hem kariyerimin ilk adımını atmak hem de firmanızı hedefleri içinde yer alabilmek için ilgili ilanınıza başvuruyorum.

Elbetteki yukarıdaki Ön Yazının daha iyisi de tarafınızdan yazılabilir. Burada altını çizmek istediğim nokta, Ön Yazıdaki her cümle ilanda bahsi geçen nitelik ya da iş tanımına atıfta bulunmalı ki özgeçmişiniz bu sayede  ilgili işverenin ilgisini cezbedebilsin. Dikkat edilecek bir diğer ikinci önemli nokta ise; Ön Yazınızda bahsettiğiniz her cümlenin açılımını özgeçmişinizde detaylı bir şekilde yapabilmenizdir. Zira özgeçmişinizi incleyen İK uzmanı, Ön Yazıda bahsettiğiniz konuları detaylı bir şekilde mümkünse somut kanıtları (hard-copy çıktıları, sertifikalar, katılım belgeleri vs.) ile görmek isteyecektir. Ön Yazı ve özgeçmiş arasında sağlayacağınız bir anlam bütünlüğü ise sizin için her zaman pozitif bir katkı sağlayacaktır.
Ön Yazı hazırlama gittikçe önem kazanan bir konu olmak ile birlikte bu konuda adaylar tarafından gösterilen bilinç de günbegün artmaktadır. Özgeçmişinize harcadığınız zaman kadar olmasa da, mümkün olan değeri hazırlayacağınız Ön Yazılara da vermenizi tavsiye ederim. Bu şekilde, yüzlerce hatta binlerce özgeçmiş arasında değerlendirme şansınız artacaktır.

Yukarıdaki yazım tamamen kişisel deneyim ve bilgilenmelerimin sonucunda, bu konuda bilgi sahibi olmak isteyen arkadaşlara bir ön fikir olması amacı ile yazılmıştır. Elbette bu konu hakkında akademik kariyer yapmış veya sektör tecrübesi olan profesyonellerin söyleyecek sözleri vardır ve olacaktır. Yazımı, bu çerçevede bu konu ile ilgili bir ön fikir edinme aracı olarak görürseniz, bu konuda söz sahibi olan kişilerin de hakkını yememiş oluruz.

Kolay Gelsin,,










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
-ramazan akça-

Taşınıyorum..

Yılı neredeyse yarıladık ve bu yazımda size yeni yıl hedeflerimden biri olan ve artık olgunluk aşamasına gelen Yeni Blog planımdan bahsedece...