26 Haziran 2011 Pazar

YEMEK TARİFLERİ - CİĞER SOTE

Merhaba arkadaşlar, yemek yemeyi ve yapmayı seven biri olarak blogumda artık yemek tariflerine de yer vereceğim. Bugün itibari ile ilk yemek tarifimi uygulamayı gerçekleştirmiş (yemeği afiyetle yemiş) biri olarak vermek istiyorum.


İlk yemek tarifim “Ciğer Sote” için gerekli malzemeler aşağıdaki gibidir;

-          400 gr tavuk ciğeri (tek kişilik menü için)
-          1 baş orta boy soğan
-          2-3 adet biber
-          2-3 adet orta boy domates
-          2-3 diş sarımsak
-          1 yemek kaşığı salça
-          Pul biber ve tercihe göre diğer baharatlar.
Öncelikli olarak ciğer yemeği yapmamın nedeni ciğerin fiyatının tüm öğrenci ve bekâr arkadaşlar için gayet uygun olması. Yaz mevsimi olduğu için domates ve biber fiyatları da makul olduğu için bir öğün yemeği ucuza mal etmemiz mümkün. Gerekli malzemeleri kesin değerler ile vermedim çünkü çoğu arkadaşımızın evinde bu malzemelerin hepsi olmayabilir. Herkes elindeki malzeme kadarıyla yapsa da yemeğimiz eminim çok güzel olacaktır.

Yapılışı:

Satın aldığımız ciğeri kabından çıkararak su dolu bir kaba atıyoruz ve bir süre bekletip daha sonra süzüyoruz. Bu işlemi titizlik derecenize göre 2–3 kez tekrarlayabilirsiniz. Bu işlemi yapmamızın nedeni ise aldığımız ciğerlerin biraz kanlı olabilmesidir. Bu işlemden sonra küp küp doğradığımız ciğerleri su dolu bir kaba koyarak yemek pişirdiğimiz kabımıza ekleyeceğimiz zamana kadar bekletiyoruz (içinin daha iyi temizlenmesi için).

Yemeğimiz bir çeşit sote yemeği olduğu için öncelikli olarak soğan ve biberleri ufak ufak doğrayıp bir miktar yağ eklediğimiz (pişirmek için kullanacağımız) kaba katıyoruz. Ardından sarımsaklarımızı soyarak onları da kaba ekliyoruz ve kabı kısık ateşe koyuyoruz. Malzemelerimizi ateşte pembeleşinceye kadar kavurduktan sonra süzdüğümüz ciğerleri de kabımıza ekliyor kabımızın kapağını kapatıp kısık ateşte ciğerlerin kırmızılığı gidinceye kadar kavuruyoruz. Ben biraz daha kızarmış ciğer severim diyen arkadaşlar ciğerleri ateşte biraz daha tutup kızarmasını bekleyebilir. Bu kavurma işlemi esnasında domateslerimizi ortadan ikiye bölüp rendeliyoruz. Kavurma işlemi bitince ilk olarak salçamızı kaba ekliyoruz ve bir süre karıştırdıktan sonra bu sefer rendelenmiş domatesleri kabımıza ekliyoruz, bu esnada tuz isteğe göre pul biber ve baharat da ekleyebilirsiniz. Daha sonra kabımızın kapağını kapatıp kısık ateşte yemeğimizin pişmesini bekleriz. Yemeğin suyuna banmadan doymam diyen arkadaşlar yarım çay bardağı ılık su katarak yemeğin biraz daha sulu olmasını sağlayabilir fakat tavsiyem yemeğin kendi suyuyla pişmesidir. Yemeklerimiz pişerken ise soframızı hazırlayabilir ve yemek pişirme süresini iyi değerlendirmiş oluruz.

Son aşama olarak ise bu mükemmel yemeğimizi yemek kalıyor geriye. Benim yaptığım yemekte 432 gr ciğer kullandım ve tek kişilik bir menü için oldukça doyurucuydu. Yemeğimiz istenilirse pilav ile, yok daha fazla masraf olmasın ya da bir an önce yemeğe başlamak istiyorum diyen arkadaşlar için ise bir bardak buz gibi kola (benim yaptığım gibi) ile servise hazır hale getirebilir.

Afiyet olsun J



Bu güzel yemekten arta kalan :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
-ramazan akça-

Taşınıyorum..

Yılı neredeyse yarıladık ve bu yazımda size yeni yıl hedeflerimden biri olan ve artık olgunluk aşamasına gelen Yeni Blog planımdan bahsedece...